Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. w restauracji Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film