koktajle z mozzarella

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przepis na włoska pastę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – rzeczywiście warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.