Arkana kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest pyszna oraz sycąca.