gdzie zjeść w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwiÄ™kszym stopniu bogatych w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Niemniej jednak stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel i Å›liczne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Wielu wÄ™drowców zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i regionalne produkty.

restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – podróżnicy z reguÅ‚y wypatrujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… przeżyć kubków smakowych opiszÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wÄ™dzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykÅ‚y specjaÅ‚. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o obrysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go także reprezentatywne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy szukajÄ… oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocÄ… jakich sÄ… w stanie o wiele prawidÅ‚owiej zapoznać Kraków i jego okolice.