koktajle z mozzarella

Apetyczny, łączÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a dokumentnie z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… zupeÅ‚nie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednakowoż równoczeÅ›nie nie zmienia swojego Å‚agodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy wÅ‚oskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest ciÄ…gle Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przepis na włoska pastę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – rzeczywiÅ›cie warto dopÅ‚acić oraz upajać siÄ™ pysznym smakiem.