Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia znamionuje siÄ™ osobistymi tradycjami, ceremoniaÅ‚ami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To kÅ‚opotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas łączy siÄ™ tylko z pierogami (jakie sÄ… niezmiernie doceniane na caÅ‚ym globie), schabowym, mizeriÄ… oraz ziemniakami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi uznaje siÄ™ za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone z reguÅ‚y z PolskÄ…. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… perfekcyjnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich atut. W koÅ„cu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki przeróżnych daÅ„, charakterystycznych dla różnych części Europy czy Å›wiata. Skupmy siÄ™ niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistoÅ›ci niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film